tiistai 5. lokakuuta 2010

Kyssäkaalispagettia ja muita sesonkijuttuja

Viikonloppuna maalta tarttui mukaan vielä yhtä ja toista kauden kasvista. Sekä villiä että viljeltyä. Villivihreitähän puskee isompien pakkasen tuloon saakka, joten nokkos- ja voikukkasmoothieista saa nauttia vielä tovin. Yöpakkanen oli sen sijaan puraissut kasvimaalla, mutta edelleen mangoldi ja palmukaali puskivat lehteä kuin viimeistä päivää. Joku ehkä muistaa kaalien surullisemman olomuodon kesällä. Ilmojen kylmettyä loppukausi on kuitenkin tuottanut ihania tumman vihreitä kurttulehtiä.

Mangoldista olen laittanut tänne yhden reseptin jo aiemmin. Nyt kun olen siirtynyt viralliseen kuivuriaikakauteen kokeilin tehdä mangoldista sipsejä vähän samaan tapaan kuin lehtikaalista. Lehtikaalisipsejä tai -lastuja on kehuttu kovasti eri blogeissa (ohjeita mm. täällä ja täällä) ja tykästyin niihin myös mangoldista tehtynä. Sipsien teon sivutuotteena keksin sitten myös toisen tavan jalostaa mangoldeista maistuva lisäke, nimittäin marinoituna ja tunnin pari kuivateltuna.





Marinoin reilun nipun revittyjä mangoldinlehtiä ja paloiteltuja varsia seoksessa, jossa oli 1 rkl omenaviinietikkaa, 3 rkl oliiviöljyä, 1 tl juoksevaa luomuhunajaa, ripaus Himalajasuoaa, 1 tl tamaria, mustapippuria, 1/2 puristettua valkosipulinkynttä sekä paprikajauhetta. Ja kuivattelin siis kunnes ne olivat pehmenneet.


Sekoittelin marinoituja mangoldisuikaleita täyttävään salaattiin, johon tuli runsaasti kaikenlaista muutakin hyvää, kuten tuoretta maissia, quinoan ituja, avomaankurkkuja, luomupaprikaa ja marinoitua tofua.



Supersalaatin seuraksi tein myös toista pitkään kokeiltavien listalla ollutta houkutusta, nimittäin papaijansiemenkastiketta. Papaija ei todellakaan ole sesonkiherkku mihinkään aikaan vuodesta, mutta ties missä mielenhäiriössä olin ostanut yhden. Tein kastikkeen melko lailla tämän ohjeen mukaan, joten en sitä nyt enää toista, mutta siitä tuli todella hyvää! Papaijan siemenissä on miedon sinappinen, kirpeä maku, hiukan samanlainen kuin vesikrassissa ja se nosti salaattiaterian välittömästi aivan toiselle gourmet-levelille. Ikävää tässä on tietysti se, että nyt joudun ehkä ostamaan papaijaa tostekin...











Sunnuntaiaamun herkkusmoothie valmistui niin ikään aamulenkiltä ja kasvimaalta löytyneistä antimista, kurpitsasta ja pihlajanmarjoista. Niistä syntyi piparkakun makuinen pumpkin pie -smoothie,  jotenkin lämmittävä ja lohdullinen. Laitoin siihen palan (n. 1,5 dl kuutioituna) talvikurpitsaa, 3 liotettua taatelia + 1,5 dl liotusvettä ja 1/2 dl luomuomenamehua, kourallisen pihlajanmarjoja, 1/2 dl hampunsiemeniä liotettuna, kourallisen vadelmanlehtiä, 1 rkl kookosöljyä, vaniljaa, kanelia, kardemummaa ja inkivääriä ja vielä hiukan luomuhunajaa.




Illalla valmistui sitten raakaspagettia, tälläkertaa kyssakaalista. Kuten kuvasta näkyy, meillä on uusi pastakone :)

Spiraalileikkureita on tullut myyntiin täällä Helsingissä sekä Chez Mariukseen että Kokkipuotiin. Pakkohan sellainen oli käydä hakemassa, kun ei ole edes mikään erityisen kallis vehje. En sinänsä ollenkaan kannata kilpavarustelua keittiössä ja periaatteessa raw-kokkauksessa välttämätön on vain hyvä veitsi. Mutta täytyy sanoa, että kun harrastan paljon raakapastoja ja teen niitä kerralla isompia määriä, niin tuo spiraalileikkuri helpottaa kummasti elämää.

Jääkaapissa oli majaillut jo jonkin aikaa muutamia kyssäkaaleja. En oikein ole päässyt kyssien makuun, vaikka olen testannut niitä mm. marinoituna salaattina ja ihan muuten vaan. Niiden rapea koostumus ja vaalea väri houkuttivat kuitenkin spiraalileikkuri-kokeiluihin ja niistä tulikin aika autenttisen näköinen spagetti. Maustoin aamulla veivaamani kaalispagetin ensin oliiviöljyllä, limemehulla, 1 tl hunaja, mustapippuria ja Himalajasuolaa ja annoin marinoitua iltaan saakka jääkaapissa. Ennen tarjoilua sekoitin pastan joukkoon puolet papaijansiemenkastikkesta. Ja lopputulos oli aivan taivaallinen! Kastike sopi kyssien kirpeään makuun loistavasti. Lisukkeena oli tällä kertaa vain kirsikkatomaatteja ja basilikaa suoraan kasvihuoneesta, kurkkuja maalta. Lautasela on myös linssinituja ja auringonkukansiemenjuustoa sekä reilu huikka oliiviöljyä. Muuta ei tarvittu herkulliseen ateriaan.




10 kommenttia:

  1. Ootko kokeillut porkkanan leikkaamista spiraalileikkurilla? Ja jos, niin olisiko sulla antaa hyviä vinkkejä sen suhteen? Itse en oikein päässyt sisälle tuon laitteen toimintaperiaatteista muun kuin kesäkurpitsan kanssa.

    VastaaPoista
  2. Oi toi "spagetti" näyttää ihanalta! Olen samaa mieltä keittiökoneista kanssasi, mutta kummasti minäkin olen alkanut niitä himoitsemaan..

    Mulle maistuis toi smoothiekin kyllä. Näyttää herkulliselta.

    Olet niin ihanan innovatiivinen, kiitos ihanasta blogista :)

    VastaaPoista
  3. Just pari viikkoa sitten hypistelin tuota "pastakonetta" Kokkipuodissa. Täytyypä kipittää palkkapäivänä hakemassa se!

    Lehtikaalisipsien ohjetta olen kuolannut Raw Chefiltä jo tovin, pitäisiköhän viimein testata.. luulen vaan, että kuivurissa kuivuisi paremmin kuin uunissa. Kuivuri on edelleen hankkimatta, vaikka vertailua olenkin suorittanut niiden välillä. Minkä merkkinen muuten sulla on?

    Ja kiitos kyssäkaali reseptistä! Olen ihastellut kyssäkaaleja kaupassa pitkin syksyä, mutta en ole uskaltautunut ostamaan, kun en ole ikinä kyseistä kasvia käsitellyt.

    VastaaPoista
  4. Ihana tuo eka kaalikuva! Ja onnea spiraalileikkurin johdosta;Mulla on ollut tuo sama pari vuotta ,ja kyllä se on kiva laite:-)Mangoldi on tosi hyvää just noin,kun sitä marinoi ja pehmentää.
    Heti kun voin syödä taas hedelmiä teen tuota papaijakastiketta.Viimeksi tosin kokeilin jauhettuja siemeniä naamaani ja vähän kirvelytti. Kyssäkaaliin olen ihan rakastunut! Ennen viime keväistä suomalaisten ystävieni täällä vierailua en ollut sitä edes maistanut,mutta he saivat minut vakuuttuneeksi sen ihanuudesta,ja sen jälkeen sitä on aina jääkaapissani.

    VastaaPoista
  5. Suvi, porkkanaa olen kokeillut, ja se on ollut hankalin leikattava. Kokemukseni on, että mitä paksumpi porkkana, sen paremmin onnistuu yhteinäisen nauhan leikkaaminen. Käytin pienintä terää.

    Kermaperse, =)

    Katja, Mariuksen leikkuri (eli se mikä minulla on) oli halvempi ja mielestäni tukevamman oloinen. Suosittelen ainakin oman kokemukseni perusteella! Kuivurini on Rommelsbacher DA 750-merkkinen. Siitä on tarkemmin tietoa mm. täällä: http://pieniajuttujaelamasta.blogspot.com/2010/09/kuivuri-raakaleipia-ja-kakkua.html
    Ei varsinaisesti ole *se* raw food kuivuri, mutta pienen säätämisen jälkeen olen ollut oikein tyytyväinen.

    Yaelian, sun kyssäkaalikokeilujen innostamana minäkin olen uskaltautunut maistamaan alunperin :)Pidän kyllä kaaleista noin yleensä kovastikin.

    VastaaPoista
  6. Mä olen ihan hyvin onnistunut spiraalileikkurilla myös porkkanan kanssa.Samoin kaalin,mutta aina se ei tunnu onnistuvan,en tiedä miksi,Kai se riippuu käden otteesta.

    VastaaPoista
  7. Yaelian, tarkoititko ihan keräkaalia? Leikkurissani on kolme erilaista terää, joista yksi on viipalointiin eli kyllä sillä voi periaatteessa leikata melkein mitä vain. Riippuu vaan tietysti siitä, millaista jälkeä haluaa. Olen kyllä tykästynyt omaan leikkuriini kovasti!

    VastaaPoista
  8. Vaikka en raakailekkaan niin innostuin tuon spiraalileikkurin itselleni eBaystä tilaamaan, sillä haluan kokeilla uusia juttuja vihannesten kanssa.Olen juuri sairastunut diabetekseen ja se on saannut minut lisäämään kasvisten, juuresten, hedelmien ja marjojen määrää ruokavaliooni.
    Nyt jään odottelemaan leikkurini saapumista, sormet jo syyhyää päästä pyörittelemään vihannesnauhoja :)
    Onko kukaan muuten kokeillut höyryttää/ryöpätä noita leikattuja kasvisnauhoja ? Itse tässä mietin että esim. porkkanasta, kyssäkaalista, keltajuuresta yms. tekisi "pastaa", höyryttäisi kevyesti ja sekaan laittaisi tomaattikastiketta tai pestoa.

    VastaaPoista
  9. Anonyymi, spiraalileikkurista on toden totta iloa, vaikka ei raakailisikaan. Olen höyryttänyt sekä porkkanasta että perunasta tehtyjä "nuudeleita" lapsille. Porkkana onnistui tosi hyvin, peruna oli haurasta, koska lajike oli liian jauhoinen. Molemmat maistuivat kuitenkin jälkikasvulle.

    VastaaPoista
  10. Hei, osaisitkohan sinä tai joku muu raakailija neuvoa/olisiko jollakulla kokemusta tästä Kokkipuodin spiraalileikkurista: http://www.kokkipuoti.fi/products/06-hedelmat-yrtit-vihannekset/spiraalileikkuri-julienne/ - pieni koko houkuttelee, kun en tahtoisi lisää kamaa keittiöön, mutta huolettaa onko se toimiva peli.

    VastaaPoista