keskiviikko 7. marraskuuta 2012

Syksyinen villiriisisalaatti (Raw)

Talven kynnyksellä tekee mieli syödä tukevia ja täyteläisiä aterioita. Sellaisia, joiden äärestä nousee kylläisenä ja tyydytettynä. Ruokaisia salaatteja, sieniä ja juureksia, papuja ja sipuleita. Rakentavia ja lämmittäviä ruoka-aineita.

Villiriisin maanläheinen maku on juuri sopivan juureva marraskuiseen hämärään. Yleensä keitän riisin kypsäksi, mutta tällä kertaa inspiroiduin kokeilemaan valmistamista raw food -style eli liottamalla. Villiriisi ei idä, mutta pehmenee, kun sitä liottelee pari vuorokautta vaihtaen välillä vettä. - Ei siis ihan pikametodi, mutta hauskaa vaihtelua silloin kun ei ole niin kiirettä.

Liotin riisiä väljässä vedessä kaksi vuorokautta ja vaihdoin veden aamuin illoin. Riisi on valmista, kun se on samalla tavalla al dente, kuin esimerkiksi keitetty vehnä. Maistui samalta, kuin kypsennetty riisi, hieman enemmän oli purutuntumaa. (Tilalla voi siis hyvin käyttää myös tavalliseen tapaan keitettyä ja jäähdytettyä riisiä.) Maustoin siivilöidyn, lävikössä hieman kuivahtaneen riisin merisuolalla, mustapippurilla, oliiviöljyllä ja tilkalla balsamiviinietikkaa.

Riisin kumppaniksi syyssalaattiin pääsivät ohueksi höylätty raitajuuri, lehtikaali ja marinoidut suppilovahverot. Juureksena käy myös aivan tavallinen punajuuri, mutta raitajuuren polkkakuvio on aika söpö, vai mitä.



Lautasellinen juurevia makuja ja väri-ilottelua maistui hyvältä myös seuraavana päivänä. Itse asiassa vielä paremmalta, kun ainekset olivat saaneet marinoitua ja maut liittoutua oikein kunnolla.


Ja lehtikaali nyt on muuten vaan ihan super.

Syksyinen villiriisisalaatti


  • 250 g villiriisiä liotettuna* tai keitettynä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • 2 tl balsamiviinietikkaa

Sekoita riisiin marinadi.

Kasvikset:

  • 2 raita- tai punajuurta
  • n. 4 isoa lehtikaalin lehteä
  • 1 kevätsipulin varsi
  • reilu kourallinen kuivattuja suppilovahveroita liotettuna
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 3 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • 1/2 tl laadukasta suolaa
  • 1 tl vaahterasiirappia
  • muutama oksa tuoretta tai 1 tl kuivattua timjamia
  • 5 oksaa persiljaa
  • 10 saksanpähkinää
Liota suppilovahveroita n. 1/2 t. Kaada vesi pois ja puristele kuviksi. Kuori raitajuuri ja höylää ohuiksi lastuiksi mandolinilla. Suikaloi lehtikaalin lehdet ja silppua sipuli. Sekoita keskenään kasvikset, puristettu valkosipulinkynsi ja muut marinadin ainekset. Silppua joukkoon tuoretta persiljaa ja timjamia.

Sekoita kasvikset riisiin. Viimeistele saksanpähkinöillä. Anna salaatin vetäytyä mielellään n. tunnin ajan. Säilyy jääkaapissa kannellisessa astiassa useamman päivän.


Villiriisin liotus:

Huuhtele riisi huolellisesti ja laita kulhoon. Lisää ainakin kaksinkertainen määrä raikasta vettä. Liota huoneen lämmössä kannella peitettynä 2-3 vuorokautta, vaihda vesi aamuin illoin. Siivilöi ja anna hieman kuivahtaa ennen käyttöä.


5 kommenttia:

  1. Minulla on villiriisiä kaapissa ja olen joskus lisännyt niitä vähän tuolla tavoin maistettuun salaattiin.Tosin olen ensin keittänyt ne.ensi kerralla sitten näin. Ihanan nätit nuo raitapunajuuret:)

    VastaaPoista
  2. Eipä ole tullut mieleenkään että riisin vois kypsentää liottamalla! Vinkeetä, pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  3. Jokihaka, luulen että menetelmä sopii vain villiriisille, joka ei varsinaisesti riisi olekaan. Tai en ole ainakaan kokeillut muita riisejä.

    VastaaPoista