sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Piparin makuinen punajuuripiiras (Raw/ Cooked)

IMG_8965

Minulta vähän kyseltiin jouluisten reseptien perään. Sehän sopii, sillä äkillisesti, mutta sitäkin voimallisemmin alkanut talvi käänsi kerralla kokkailut laulamaan joululauluja. Kauden ensimmäiset raw-piparit on jo leivottu (niistä lisää myöhemmin) ja ilta-aterialla jatkoimme teemaan sopivasti piparimausteiden siivittämällä punajuuri-carpacciolla. Tein tupla-annoksen ja samalla syntyi täyte myös pikkujoulupiiraaseen, josta saatte tässä hämäräperäisiä kuvia. Illalliset kun ovat vuoden pimeimpään aikaan yhtä hämärän hyssyä ja tunnelmointia kynttilän valossa.

Purppuran punainen juurekas on minulle jouluinen raaka-aine, samoin kuin talvikurpitsa ja kaikki muukin, mikä sopii kanelin, inkiväärin ja kardemumman kanssa. Näitä lämpimän suloisia mausteita löytyy myös tästä piirastäytteestä, joka käy siis sellaisenaankin lisukkeeksi. Punajuuri-carpaccio on vähän kuin mummon laittama rosolli modernimmassa muodossa. Carpacciota varten punajuuret voi pehmentää kevyesti höyryttäenn tai vain marinoida paperin ohuina lastuina raw food style. Ja koska talvikylmällä keho kaipaa täyteläisyyttä, upotin carpaccion juhlallisesti macadamia-kermaan. Muitakin pähkinöitä tai pinjansiemeniä voi toki käyttää.

Piiraassa viipaleet päätyivät juurevan makuisen sesaminsiemenpohjan päälle, joka on gluteeniton, vegaaninen ja vaivaton valmistaa. Kuvassa raakaversio, jota kuivattelin uunin alaosassa. Piirakan voi kuitenkin myös kypsentää tavanomaiseen tapaan. Molemmat vaihtoehdot ovat jouluisia ja herkullisia ja ehdottoman sopivia myös varsinaiseen joulupöytään.

- Ja vielä vinkki vinkkinen: Kuten kuvasta voi aavistella, piiraan kanssa sopii täyteläinen punaviini.

IMG_8982

Piparin makuinen punajuuripiiras


Täyte: 
  • 4-5 punajuurta 
  • 1 punasipuli 
  • piparimausteita: 1/4 tl neilikkaa, 1/2 tl kanelia, 1/2 tl inkivääriä, 1/2 tl kardemummaa 
  • mustapippuria myllystä
  • valkosipulinkynsi puristettuna 
  • kuivattua basilikaa 
  • rosmariinia 
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa 
  • 1 rkl mietoa (pähkinä-)öljyä 

Höylää kuoritut punajuuret lastuiksi mandolinilla. Jos mandolinia ei ole, raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Sekoita kaikki ainekset ja jätä marinoitumaan, mieluiten yön yli, mutta vähintään pariksi tunniksi. Sekoita sillä aikaa pähkinäkerma:

Macadamia-kerma:
  • 1 dl macadamia-pähkinöitä (myös cashew tai kuoritut mantelit käyvät
  • 2 dl vettä 

Tehosekoita ainekset. Aina parempi, jos olet jaksanut liottaa pähkinöitä etukäteen n. 4 tuntia, siivilöidä ja huuhdella. Sekoita kerma marinoituneisiin punajuuriviipaleisiin. Tämä on jo sellaisenaan kiva lisuke.

Piiraspohja:
  • 2,5 dl sesaminsiemeniä 
  • 4 rkl artisokkajauhetta (tämä on ihan huippuaines, jota tilasin Kaisun putiikista) 
  • 1 rkl hiivahiutaleita 
  • 1/2 tl laatusuolaa 
  • reilu 1/2 dl (vaaleita) pellavansiemeniä 
  • 2 rkl vettä 

Jauha sesaminsiemenet jauheeksi tehosekoittimella. Lisää muut ainekset vettä lukuunottamatta ja jatka blendaamista, kunnes saat hieman takertuvat seoksen. Lisää 1-2 rkl vettä ja sekoita nopeasti taikinaksi.  Painele n. 25 cm halk. (irtopohjaiseen) pyöreään piirasvuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Laita hetkeksi kuivuriin tai uunin alaosaan 40 asteeseen, uuniluukku raolleen.

Soseuta sillä aikaa 1/3 punajuurista tehosekoittimessa lisäten joukkoon 
1 tl psylliumjauhetta. Levitä sose piiraspohjalle. Asettele päälle loput punajuuriviipaleet. Viimeistele tuoreella silputulla persiljalla tai oreganolla. 

Raw -vaihtoehto: Siirrä piiras kuivurin tasolle tai uunin alaosaan ja kuivattele 40 asteessa 8 tuntia. Jos mahdollista ota loppuvaiheessa piiras varovasti pois vuoasta ja jatka kuivattelua parin tunnin ajan ilman vuokaa, jotta myös pohja kuivahtaa paremmin.

Kypsennetty piiras: Laita piiras uunin alaosaan ja kypsennä 120 asteessa n. 45 min. tai kunnes pohja on kullanruskea. Varo käräyttämästä, siemen- ja pähkinätaikinat palavat herkästi.


Punajuuripiiras

9 kommenttia:

  1. Onpa tosi kiinnostava resepti, joka houkuttelee kokeilemaan.Jotenkin nuo punajuuriohjeet ovat tässä alkaneet vetää muutenkin puoleensa. Ja artisokkajauhe! Kuulostaa jänskältä ja herätti kyllä luontaisen uteliaisuuteni taas esiin!

    Mukavaa talven jatkoa! Ihanaa, kun on nyt niin valkoista lopultakin! :)

    VastaaPoista
  2. Mustikkatyttö, itse tykästyin piiraaseen kovasti, samoin pohjaan, jota tulen varmasti hyödyntämään myös muissa suolaisissa leivonnaisissa. Ja artisokkajauhetta olen testaillut nyt myös keitoissa. Tuo kivaa täyteläisyyttä ja pikkuisen makeutta. Voin kyllä lämpimästi suositella. Ihanaa joulukuuta sinullekin!

    VastaaPoista
  3. Onpa ihana ohje! Punajuuri on kyllä ollut taas nosteessa tässäkin keittiössä. Se sinun viime talvena postaamasi punajuuri-mustaherukka-kaakao-smoothie on ihan hittikamaa :)
    Voisikohan tuon artisokkajauheen korvata jollain?

    VastaaPoista
  4. Tosi nätti piirakka! Punajuuricarpacciota tulee useinkin tehtyä ja myös kuivurissa balsamisia punajuurilastuja,mutta tuo piirakkasi näyttää tosi hyvältä.Artisokkajauhetta...en olekaan ennen kuullut.Onko siinä pelkästään kuivattua artisokkaa`?

    VastaaPoista
  5. Pöyristynyt vilukissa3. joulukuuta 2012 klo 12.43

    Voivoi, Absolutely cooked! Ensinnäkin tropiikista kylmemmille seuduille lähteneet ihmiset saattoivat ottaa lämmittävät (Yang) juurekset käyttöön vasta kun osasivat kypsentää ne. Kenenkään ei pitäisi syödä raakoja juureksia, tosin tuleehan niitä aina välillä syötyä, kun mehustaa ja raastaa porkkanoita. Mutta on hävytöntä syöttää koululaisille kylmiä juuresraasteita talvipakkasten aikaan. Se on silkkaa tyhmyyttä. Juurekset ei kuulu raakaravintoon (paitsi pieninä määrinä kuivatut, jauhetut juuret Yangin lisäämiseen eli kehon lämmittämiseen, esim. intiaanien käyttämät maa-artisokka ja andienkrassi). Erityisesti raakaa punajuurta ei suosittele edes Evira: http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa_elintarvikkeista/elintarvikevaarat/elintarvikkeiden_kayton_rajoitukset/punajuuri

    Siis ei millään pahalla, ei epäilystäkään etteikö tämä piiras olisi hyvää (ainakin paistettuna) mutta on vaikea ymmärtää miten kenelläkään voisi tehdä nyt mieli raakoja juureksia kun ulkona on -15 asteen pakkanen.. :)

    VastaaPoista
  6. Ihana ohje! Jo monta kauppareissua on tehnyt mieli punajuuria, mutta inspiraatio on ollut kateissa! Artisokkajauho kuulostaa todella mielenkiintoiselta.. taidanpa vierrailla Kaisun putiikissa :)

    VastaaPoista
  7. Anni Minerva, punajuuri rocks! Ajattelin artisokkajauheen tilalle ensin kuivatuista tattariniduista jauhettua jauhetta, joka voisi olla hyvä korvike. Joku muukin jauho, varsinkin kypsennettyyn versioon, esim. lupiinijauhe...

    Yaelian, artisokkajauhe on tosiaan vain kuivattua maa-artisokkaa. Purkin kyljessä suositellaan makeutukseen erityisesti diabeetikoille alhaisen GI:n ja inuliinin vuoksi. Ihan niin makeaa jauhe ei mielestäni kuitenkaan ole, että käyttäisin sitä makeissa jälkiruoissa tms.

    Pöyristynyt vilukissa, kiitos että otit tärkeän aiheen esiin. Olet oikeassa, että kenenkään ei varmaan pakkasella tee ensimmäisenä mieli popsia mitään kylmää, enkä sitä suosittelekaan. Haluan kuitenkin huomauttaa, että ensinnäkään raaka ei ole yhtä kuin kylmää, sillä nimestään huolimatta raakaruokaa myös kypsennetään monin tavoin. Menetelmissä vain pysytellään n. 40 asteen alapuolella ravintoaineiden ja entsyymien säilyttämiseksi. Kylmään vuodenaikaan on luontevaa käyttää kuivuria, vesihaudetta tai jopa sous vide -menetelmää ruoanlaitossa pelkän raastamisen tai hienontamisen sijaan. Nämä ovat mitä mainioimpia tapoja valmistaa myös juureksia ja kaaleja, joista ravintoaineiden säilymisen lisäksi tulee myös helpommin sulavia.
    Toisekseen ruokavaliomme vertaaminen kivikautisen ihmisen ruokailu- ja ruoanlaittomahdollisuuksiin ei omalla kohdallani saa täydellistä vastakaikua siksi, että ensinnäkin ruoanlaittomeneltelmät ovat muuttuneet/kehittyneet, ruoka-aineet itsessään ovat muuttuneet paljonkin kasvinjalostuksen ja viljelytapojen muuttumisen myötä. Lisäksi ravintoaineiden tarpeemme on myös toista elinympäristössämme tapahtuneiden huomattavien muutosten vuoksi.
    Olen niin ikään tutustunut mm. Eviran tiedotteeseen raa'an punajuuren aiheuttamista myrkytysoireista. Omakohtaisesti en ole kokenut tai koskaan kuullut kenenkään saaneen vastaavia oireita raa'asta punajuuresta. Myöskään ulkomaisista lähteistä ei juurikaan löydy mainintoja myrkytysoireista. Sen sijaan kannattaa ottaa huomioon, että punajuuri on varsin lääkinnällinen kasvi mm. myrkkyjä poistavien vaikutustensa vuoksi. Tästä syystä äkillisesti nautitut suuret määrät esim. raakaa punajuurimehua saattavat kuormittaa maksaa ja aiheuttaa pahoinvointia ja muita oireita. Punajuurella on poikkeuksellinen antioksidanttikoostumus, joka säilyy parhaiten vain miedosti kypsennettäessä. Sen on myös todettu ehkäisevän syöpäsolujen kasvua. itse henkilökohtaisesti pidän myös raa'an punajuuren mausta mm. marinoituna. Näistä syistä syön sitä itse mielelläni raakana(kin), mutta jokaisen tulee tässä kuunnella omaa kehoaan ja mieltymyksiään. Olemme kaikki erilaisia omine ominaisuuksinemme ja tarpeinemme, joten jos kokee juuresten sopivan itselleen paremmin kypsennettynä, se on juuri omalla kohdalla oikea tapa nauttia niistä :)

    VastaaPoista
  8. Katja, jos tyllää carpacciosta, tästäkään ei voi olla pitämättä. Punajuuri ja joulumausteet lämmittävä mieltä :)

    VastaaPoista
  9. Anni Minerva, unohdin mainita artisokkajauheen korvaamisesta vielä, että myös riisinlesejauhe on sille yksi vaihtoehto.

    VastaaPoista