tiistai 25. helmikuuta 2014

Proteiinijauheista ja helpot passion-patukat (Raw)


Käytän proteiinijauheita säännöllisesti aamusmoothiessa tai tuorepuurojen joukossa - vaikkakin luontainen mieltymykseni aitoa ruokaa kohtaan saa jopa täysin kasvipohjaiset ja "luonnolliset" protskujauheet vaikuttamaan prosessoiduilta. Ne ovat kuitenkin helppo tapa buustata päivittäistä proteiinin saantia, jonka tärkeydestä olen vähitellen vakuuttunut sekä ravitsemusneuvojan ohjeiden että omien kokemusteni perusteella.  

Yleensä käytän hamppuproteiinia, sillä kuulun ilmeisesti siihen kouralliseen ihmisiä, joiden mielestä sen maku on ihan ok. Lisäksi hampun tuotanto on ympäristöystävällistä. Moni tosin kokee hamppuproteiinin huonosti sulavaksi, mutta jostain syystä oma, muuten herkästi meuhkaava mahani siitä pitää. Tai on tottunut.

Todellinen suosikkini on kuitenkin tähän saakka ollut Pulsinin herneproteiini-isolaatti, jota voi käyttää hyvin jopa ruoanlaitossa, esim. suurustamiseen. Sen maku on mieto ja koostumus miellyttävä, eikä tunge smoothiesta läpi, päin vastoin blenderistä tulee ulos entistä kuohkeampaa tavaraa.

Äskettäin Lootuskauppa lähestyi minua tarjoten maisteltavaksi Plant Forcen riisiproteiinijauheita. Täytyy myöntää, että odotin testierää innolla, sillä jostain syystä tämä proteiinilaatu on jäänyt täysin kokematta. Sain testiin sekä naturellia, että vaniljaa ja suklaan makuista. Jälkimmäisissä on pelkän riisin lisäksi sakeuttamisainetta (xantaanikumi), luontaisia aromeja ja steviaa sekä suklaassa kaakaojauhetta.


Riisiproteiinin ja tämän kyseisen tuotteen eduista olin ennättänyt lukea hehkutusta jo monelta taholta,  joten kippasin mitallisen aamusmoothieen kovin odotuksin. Gnääh... En tykännyt. Koostumus oli kalkkinen eikä makukaan puhutellut. Sämpläsin läpi myös suklaan ja vaniljan, kokeilin terästettyä tuorepuuroa, raakajädeä sekä jotain moussea, mutta vähintään tympeä proteiinijauheen maku tunki kaikesta läpi. Ehkä kielestäni löytyy yliaktiivinen riisiproteiinireseptori.

Lopuksi annoin jauheelle vielä mahdollisuuden kotitekoisissa proteiinipatukoissa ja kas, näissä riisiproteiini toimi hyvin. Jauhoisuus ei haittannut ja maku peittyi aprikoosin alle. Tosin mikä tahansa neutraali proteiinijauhe sopii tähän ohjeeseen. 


Patukkaohjeeni on supersimppeli, tällä kertaa lisäsin vähän tvistiä tuoreella passionhedelmällä, joka tuo hieman hapokkuutta ja kivaa rakennetta patukoihin. Carob-kuorrutuksen voi vaihtaa suklaiseen käyttämällä kaakaotuotteita ohjeessa ehdotettujen tilalla, mutta itse tykkään carobin ja aprikoosin yhdistelmästä. Patukat eivät ole erityisen makeita, ja kaiken kaikkiaan mietoja mutta silti jotenkin salakavalan koukuttavia (ja... öh, täyttäviä!).



Passion-proteiinipatukat (Raw)

8 kpl
Valmistusaika 15 min. + kuivatus 2 tuntia + kuorruttaminen 10 min

  • 2,5 dl manteleita 
  • 2,5 dl kuivattuja aprikooseja (+ 2 rkl vettä liotukseen tarvittaessa)
  • 1 tl jauhettua luonnon vaniljaa
  • 1 tl jauhettua inkivääriä TAI kanelia
  • 20 g proteiinijauhetta (reilu ruokalusikallinen)
  • 1 passionhedelmä TAI 1-2 rkl (aprikoosien liotus-)vettä

Huom! Jos aprikoosit ovat kovin kuivia, silppua ne pinemmiksi ja laita pikkutilkkaan vettä likoamaan pariksi tunniksi. Ja vaikka ohjeeseen tulee kuivattuja manteleita, parhaat patukat syntyvät kertaalleen liotetuista ja jälleen kuivatuista manteleista. Mantelit ovat näin helpommin sulavassa ja paremmin imeytyvässä muodossa, kun fytaateille on liotuksen myötä sanottu heipat. Mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Jauha monitoimikoneessa kaikki sekaisin ja lisää lopuksi passionhedelmän sisus tai muu neste. Painele taikina neliskanttiseen vuokaan, itse käytin n. 10 x 20 cm. pahvilaatikkoa, jonka olin vuorannut leivinpaperilla. Tamppaa taikina tiiviiksi kerrokseksi ja leikkaa terävällä veitsellä suorakaiteen muotoisiksi patukoiksi. Kumoa varovasti leivinpellille tai kuivurin tasolle. Siirrä uunin alaosaan/ kuivuriin ja kuivattele 40 asteessa parisen tuntia. Tämän kuivatteluosion voi myös skipata, varsinkin jos kuorrutat patukat.


Kuorrutus:
  • 5 rkl kookosöljyä
  • 4 rkl carob-jauhetta
  • 1 tl lesitiinijauhetta
  •  ripaus laatusuolaa
  • 1 rkl kookossokeria jauhettuna/kookosnektaria/vaahterasiirappia

Sulata kookosöljy vesihauteessa. Lisää muuta ainekset ja vispilöi tasaiseksi. Jos käytät kookossokeria, jauha se tehosekoittimessa tms. tomuksi ennen käyttöä. 

Asettele patukat väljästi leivinpaperoidulle tasolle/tarjottimelle/pellille ja sivele carob-kuorrutetta pinnalle ohut kerros. Siirrä hetkeksi pakastimeen, kunnes kuorrute jähmettyy. Käännä tämän jälkeen patukat ja levitä kuorrutetta niiden toiselle puolelle ja reunoille. Siirrä taas hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin jähmettymään. Patukat kannattaa säilyttää jääkaapissa kannellisessa rasiassa ja napsia sieltä mukaan tarvittaessa. Parasta ennen päiväys asettuu jonnekin parin viikon tietämille.



Tuote saatu ilmaiseksi bloginäkyvyyttä vastaan.

.....................................................
English summary:

This post was inspired by Plant Force Rice Protein Powder samples which I got from a Finnish online health food store. I wasn't too excited about the rice protein in my usual smoothies, however, as I found the texture chalky and the taste too overwhelming. But in these raw protein bars the rice protein worked quite well, although any natural protein powder would do. The bars are super easy to make and have a nice carob coating. For a little twist I added some fresh passion fruit into the dough which also gave the bars a nice crunchy texture.

Raw Passion Fruit Protein Bars 
(makes 8)

  • 2,5 dl (soaked and dehydrated) almonds 
  • 2,5 dl dried apricots (+ 2 T water for soaking if needed)
  • 1 t vanilla powder
  • 1 t ground ginger OR cinnamon 
  • 20 g neutral tasting protein powder (rice, pea or hemp)
  • 1 passion fruit OR 1-2 T water (preferably from the apricot soaking)
Blend the ingredients in the food processor except the passion fruit. Scoop in the fruit flesh or water if not using the passion and blend until well combined. Press the dough into a square baking pan or any box lined with parchment paper (mine was sized appr. 10 x 20 cm). Cut with a sharp knife into 8 rectangles and remove carefully from the pan/box on a baking or dehydrator tray. Dehydrate in 40 degr. Celsius for a couple of hours. Make the coating:

Carob coating:
  • 5 T virgin coconut oil
  • 4 T carob powder
  • 1 t lecitine powder
  •  a pich of good quality salt
  • 1 T coconut sugar (finely ground)/ coconut nectar/ maple syrup
Melt the coconut oil in a bowl over another bowl filled with hot water. Whisk in the other ingredients to get an even mixture. Spread some coating evenly on top of every bar. Take the bars into a freezer for 10 minutes. When set turn upside down and spread rest of the coating and freeze the bars again or let them set in a fridge. 

8 kommenttia:

  1. Ai, harmi, että riisiproteiini ei uponnutkaan aivan heti ensimmäisellä kerralla! Itsehän olen suuri riisiproteiini-fani. :) Herneproteiini (ainakaan Fitnessfirstin) ei minulla sula hyvin ja aiheuttaa vatsanväänteitä, ja hamppuproteiinin maku taas on vähän haasteellinen (ei paha, mutta vaatii hyvää reseptiikkaa). Itse suosin sellaisia riisiproteiineja, joissa ei ole sakeuttajia (niin kuin tuossa on sitä ksantaanikumia) - sakeuttajat voi mun mielestä lisätä itse kyllä tarpeen mukaan.

    P.S. Hienoa reseptiikkaa jälleen! Passion/aprikoosit tuovat näihin patukoihin varmasti ihanaa pirteyttä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että makuaisti tottuisikin riisiprodeen, ja ehkä odotukset olivat turhan korkealla, mutta ei meistä tosiaan heti ainakaan ystäviä tullut. Ja jälleen voi vain todeta, miten yksilöllisiä me kaikki olemme. Onneksi ja rikkaudeksi :)

      Poista
  2. Tosi kiva patukkaohje! Viikko sitten tehtailin myös patukoita hetken tauon jälkeen, itselleni ihan uudella tavalla. Raporttia seuraa...

    Minä pidän myös hamppuproteiinista, mielestäni se on aika mietoa. Mutta ehkä siinäkin on sitten laatueroja, toisille se kun tuntuu olevan vihoviimeistä kuraa. Riisiproteiinissa tosiaan on jauhoinen, tai kalkkinen, suutuntuma ja maku, mutta olen kai siihenkin totuttanut jo itseni. Eniten tulee hamppuproden lisäksi käytettyä Sun Warriorin blendiä, joka mielestäni toimii aika huomaamattomana proteiinibuustina. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hauskaa, etten ole ainoa hampun ystävä ;) Patukka ohjetta odotellen...!

      Poista
  3. En ole koskaan tainnut kokeilla minkäänlaisia proteiinijauheita. Pitäiskin katsoa löytyiskö täällä jotain sen tapaista.
    Kivat patukat:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No varmasti löytyy kaikenlaista, mutta täällä ainakin nämä "luonnollisimmat" tai raw-laatuiset erikoiskaupoista

      Poista
  4. Minä olen pitkään ollut todella epäluuloinen proteiinijauheita kohtaan. Juurikin hamppuproteiini sai sitten hyväksynnän, kun tuntui vähiten "kummalliselta". Vekaran kasvatuksessa ajattelin siitä olevan apua, vaikka edelliset proteiinipatukat kyllä jäivät häneltä syömättä, kaikki muut kyllä tykkäsimme kovasti.
    Riisiproteiinissa tuo väri taitaa olla helpompi, kun taas hampussa aika karmaiseva.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samat syyt sille, miksi suosin juuri hamppua, vaikka väri kieltämättä on ankea :D

      Poista